Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ry tiedottaa

2.7.2023

Iin Huilingin tapahtuma-alueella Wanhassa Haminassa oli Iin Kotiseutuviikon pääjuhla ja päivä huipentui Huilingin näyttämöllä Valtakunnan Virallisen XVII Kylähullun julkistamiseen. Juhlassa julkistettiin myös Maaseudun Äänitorvi kunniamaininnan saaja. Valtakunnan Virallisen XVII Kylähullun julkisti Valtakunnan Virallinen XVI Kylähullu Anita Sievänen sekä seremoniassa olivat mukana valloittava joukko Valtakunnan Virallisia Kylähulluja.

XVII Valtakunnan Virallisen Kylähullun virkaan valittiin Outi Räikkönen Ruokolahdelta Etelä-Karjalan maakunnasta  

Valintaraati valitsi elinikäiseen XVII Valtakunnan Virallisen Kylähullun virkaan muinaistekniikan artesaani ja käsityöyrittäjä Outi Räikkösen Ruokolahdelta Etelä-Karjalan maakunnasta. 

Uusi 17. Kylähullu täyttää kaikki kriteerit ja nyt häntä odottaa mielenkiintoinen elämänvaihe ja toimialueena oma kunta, maakunta ja koko Suomi. Valintaraati vakuuttui Outi Räikkösen soveltuvan erittäin hyvin Kylähullun virkaan ja hän on ansainnut elinikäisen Valtakunnan Virallisen Kylähullun arvonimen.

Idearikkaudella ja itsensä peliin laittamalla Outi Räikkönen on saanut aikaan merkittävää ja konkreettista jälkeä. Hän on innostunut ja innostava kotiseutuihminen, kyläläinen, joka asuu lapsuudenkodissaan Ruokolahden Lassilassa, vain muutaman sadan metrin päässä Venäjän rajasta. Outilta löytyy huumoria, karjalaista iloisuutta, esiintymistaitoa ja yhteistyötaitoja. Musiikki, laulu ja nahkan parkitseminen, luonnonantimilla värjätyt langat ja itse pyydettyjen pienpetojen padassa porisevat luut koruiksi ja koriste-esineiksi työstettyinä ilmentävät hänessä luovaa tekemistä ja kylähulluutta. Luovuus ja kylähulluus mikä ihana yhtälö luovat pohjan perinteiselle kylätalo- ja kyläteatteri toiminnalle. Ruokolahden Eukkona Outi on vaalinut karjalaisen naisen olemusta ja paikkakunnan perinteitä Etelä-Karjalan aidolla murteella, jossa kuuluvat iloisesti tunnistettavat persoonapronominit mie ja sie, minnuu ja sinnuu. Outi on myös sanoittanut tunteikkaan ”Evakon laulun” Etelä-Karjalan murteelle ja esittää sitä yleisön pyynnöstä lähes viikottain.

Onnittelut Outille ja Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ry toivottaa Outin tervetulleeksi Kylähullujen valioyksilöiden joukkoon!


4. Maaseudun Äänitorvi kunniamaininnan saaja on musiikkineuvos Mikko Alatalo

Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ry on päättänyt antaa Maaseudun äänitorvi- kunniamaininnan henkilölle, joka on omassa työssään tuonut maaseutua ja sen asukkaiden elämää esille monipuolisesti. Kylähulluksi valinnan kriteereissä sanotaan: ”Valinnan kriteerinä on ennakkoluulottomuus, vahva tahtotila ja itsensä peliin laittaminen, minkä avulla on saanut merkittävää ja konkreettista jälkeä”. Nuo sanat ovat kuin kirjoitettu kunniamaininnan saajasta musiikkineuvos Mikko Alatalosta.

Musiikkineuvos Mikko Alatalo on niin työssään toimittajana, kansanedustajana, laulajana ja lauluntekijänä tuonut maaseutua ja sen asukkaiden elämää esille monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti.

Hänen suurimmissa hiteissään jo vuodelta 1974 ”Maalaispoika oon”, 1980-luvulla ”Ihmisen ikävä toisen luo” ja vuonna 1990 julkaistu kokoelmalevy ”Viivy vielä hetki” – kaikkien näiden laulujen sanoitukset ovat yhä edelleen ajankohtaisia, maaseudun elämään liittyvine iloineen ja suruineen ja sisältävät myös tärkeää yhteiskunnallista viestiä.

Maalta on moni poika vielä tänäänkin lähtenyt kaupunkiin töihin, ”Mä maalaispoika oon” levyllä oli aikanaan sosiaalinen tilaus ja on yhä edelleen tänäänkin ajankohtainen asia laulun muodossa.

Kuten hän itse toteaa: ”Musiikkini syvin olemus mulla varmasti on siinä, että olen maaseudun muuttoliikkeen ja pienen ihmisen kuvaaja. Ihmiset ovat eläneet maaseudun muuttoliikkeestä kertovien laulujeni mukana. Se on mielestäni suosioni syy. Totta kai on ollut Syksyn säveliä ja kevyempiä juttuja, mutta kuitenkin maaseudun laulut ovat olleet pysyvimpiä”. Kovin kuvaavaa on teksti myös laulussa ”Kolmannen tasavallan vieraana”, jossa todetaan, että ystäväin, eikö ois aika myöntää, että kotikyliin et palaa. Ja niinhän se on, vaikka ehkä palaisikin eivät ne kotikylät ole enää samoja.

Valtakunnan Virallisten Kylähullujen KIlta ry onnittelee musiikkineuvos Mikko Alataloa ja toivottaa kaikkea hyvää hänen elämäänsä!